Skip to content
Logotyp för VYTA

Ta hand om uteplatsen och altanen

Vår och sommar är bästa tiden för avkopplande och trivsamt uteliv med familjen. Kanske är det dags att uppdatera uteplatsen? En uteplats vill ju också må bra. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och spricker av torka. Men med en regelbunden och klok behandling kan trä klara sig nästan hur länge som helst. Vi rekommenderar två alternativ när du ska behandla din uteplats. Sioo:x impregnering och den traditionella träoljan. Två premiumprodukter som vi nedan beskriver hur man ska använda. Vi rekommenderar också att använda respektive produkts arbetsråd.

 

Träolja

Vilken träolja man väljer är mycket viktigt. Många träoljor innehåller stor andel lacknafta vilket inte är bra. Vi har ett brett utbud av produkter för altan och terrass. Applicera oljan när temperaturen är mellan 10 och 25 grader och risken för regn är liten. Skulle det trots allt komma regn på den behandlade ytan närmaste dygnen, torka av med en trasa eller liknande för att undvika att vita fläckar uppstår. Tänk på att träoljorna innehåller linolja. För att undvika självantändning bör trasor läggas i vatten eller eldas upp.

Träolja:

Används på nytt och obehandlat virke, tidigare behandlat samt tryckimpregnerat virke. Tänk på att nytt tryckimpregnerat trä bör stå minst en säsong innan det behandlas. Obs! Träolja rekommenderas ej på ädelträ som till exempel ek och teak. Använd istället Ädel Träolja.

Stryk flödigt och se till att oljan tränger in ordentligt i sprickor och ändträ. Oljan appliceras bäst med en flat pensel.
Torka bort överskottsoljan som finns kvar på ytan efter cirka 30 minuter. Var noga med att skydda den nyinoljade ytan från regn och fukt.


Ädelträolja:

Används på nytt trä av ek, teak eller tropiska träslag - träet bör avfettas innan behandling eller åldras en säsong utan behandling.

Se till att underlaget är torrt. Rör om oljan före användning och med jämna mellanrum under arbetets gång.
Använd en fyllig pensel, trasa eller blomspruta. Applicera oljan tills träet är mättat och inte suger mer.
Överskottsolja som finns kvar efter 20–30 minuter torkas bort med en trasa.
Om träet är mycket uttorkat är det bra att behandla en extra gång efter någon vecka.